Subota, 24 Rujan 2022 11:55

Održan okrugli stol na temu „Zaštitimo žrtve trgovine ljudima“ u Ljubuškom

Posljednji u nizu od planiranih okruglih stolova na temu „Zaštitimo žrtve trgovine ljudima“ održan je u srijedu 21. rujna 2022.g. u Kulturnom centru u Ljubuškom.

Na okruglom stolu, uz predstavnike Crvenog križa okupili su se predstavnici sudbene vlasti, Franjo Ravlija, sudac Županijskog suda u Širokom Brijegu, Ankica Čuljak, predsjednica Općinskog suda u Ljubuškom, predstavnici Centra za socijalni rad Ljubuški, istražitelj za inspekcije i kontrolu zakonitosti postupanja, viši inspektor MUP-a ŽZH Tomislav Šarić, koordinator Koordinacijskog tima za borbu protiv trgovine ljudima Županije Zapadnohercegovačke, Kristijan Kraljević, pročelnik Odjela za prvu psihološku pomoć Crvenog križa ŽZH i drugi uključeni u proces borbe protiv trgovine ljudima. Predavanje je održala psihologinja izv.prof.dr.sc. Kristina Sesar koja je istaknula razlike između trgovine ljudima, krijumčarenja i prostitucije, te istaknula na koji način mi možemo pomoći u suzbijanju ovog kriminalnog djela.

Današnji skup u Ljubuškom na neki način nadogradnja je na prethodne održane u gradovima i općinama u Županiji Zapadnohercegovačkoj, na način da smo pozvali i srednjoškolce, koji trebaju imati osnovna predznanja o pojavi i definiciji trgovine ljudima, te o načinima preventivnog djelovanja u suzbijanju iste, rekao je Josip Zelenika, tajnik Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke.

U zadnjih 20 godina u Županiji Zapadnohercegovačkoj imali smo samo dva prijavljena slučaja trgovine ljudima. Smisao ovog projekta je da se podigne svijest o ovom problemu te da se javnost informira koja su to kriminalna djela koja spadaju pod trgovinu ljudima, te kome mogu prijaviti trgovinu ljudima. Važno je naglasiti da je Crveni križ Županije Zapadnohercegovačke uz podršku Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE i Vlade Županije Zapadnohercegovačke pokrenuo projekt pod nazivom „Psihosocijalna pomoć žrtvama trgovine ljudima“ u sklopu kojega je pokrenuta besplatna anonimna SOS telefonska linija za pružanje psihosocijalne pomoći žrtvama trgovine ljudima broj spomenute linije je 0800-800-32.

307561567 2085077975011713 7629204420291750907 n