Okrugli stol na temu „Zaštitimo žrtve trgovine ljudima“ održan je u ponedjeljak 4. srpnja 2022. godine u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu.

Trgovina ljudima obuhvaća različite oblike iskorištavanja i nasilja nad ljudima. Jedan je od najokrutnijih vidova organiziranoga kriminala. Predstavlja ozbiljan društveni problem, zato što obuhvaća ljude iz različitih životnih sfera, različitih društvenih djelatnosti i iz različitih društvenih slojeva. Cilj trgovine ljudima je ostvarivanje zarade (ili neke druge koristi) kroz eksploataciju. To je globalni fenomen koji pogađa sve zemlje svijeta. Žrtva trgovine ljudima mogu biti muškarci, žene i djeca, različite životne dobi. Kategorije trgovine ljudima su seksualna eksploatacija, radna eksploatacija, trgovina ljudskim organima te prisiljavanje na činjenje kaznenih dijela. Trgovina ljudima  predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava.

U cilju podizanja svijesti javnosti te potencijalnih žrtava trgovine ljudima Crveni križ Županije Zapadnohercegovačke u suradnji s USAID-om organizirat će javnu kampanju, okrugle stolove, online radionice i sl. Kroz te aktivnosti će se nastojati podići svijest u društvu te kod potencijalnih žrtava trgovine ljudima na prijavljivanje vlastite situacije.

Prema dostupnim podacima u proteklih 5 godina nije zabilježen slučaj kaznenog djela  koji ima obilježja trgovine ljudima u smislu Kaznenog zakona FBiH na području Zapadnohercegovačke županije. Iz navedenog se može zaključiti da je teško dokaziva povezanost iskorištene žrtve te organizatora kriminalne aktivnosti što rezultira prekršajnom, a ne kaznenom odgovornosti. Zbog svega navedenog može se zaključiti da žrtve kriminalnih aktivnosti u smislu podvođenja na prosjačenje nisu dovoljno upoznate o vlastitim pravima, te prešućuju stanje u kojem se nalaze. U svrhu jačanja svijesti o značaju prevencije trgovine ljudima, načinu prepoznavanja potencijalnih žrtava trgovine ljudima te prijave moguće kriminalne aktivnosti, ohrabrivanje potencijalnih žrtava trgovine ljudima na prijavljivanje vlastite situacije. Crveni križ Županije Zapadnohercegovačke u suradnji s USAID-om Vas poziva na okrugli stol na temu „Zaštitimo žrtve trgovine ljudima“ koje će se održati u ponedjeljak 4. srpnja 2022. u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu, s početkom u 16 sati. Predavanje će održati psihologinja dr. sc. Kristina Sesar, izv. prof.

Cilj nam je istražiti koliko je javnost informirana o trgovini ljudima, pa smo napravili kratki upitnik kako bi imali uvid o poznavanju ove problematike. Zamolili bi Vas da ga ispunite i pomognete nam u prikupljanju informacija. Poveznica za ispunjavanje upitnika nalazi se na kraju teksta, ispunjavanje upitnika je u potpunosti anonimno.

siroki najava1

Danas je u prostorijama Općine Grude boravilo izaslanstvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine.

U akciji dobrovoljnog darivanja krvi za građanstvo, održanoj u četvrtak (12.05.) u restoranu „Kod Čolića“ u Širokom Brijegu, prikupljeno je 49 doza krvi, a akciji je pristupilo 58 osoba.

Dana 11. svibnja načelnik općine Posušje gosp. Ante Begić ugostio je u svom uredu rukovodstvo Crvenog križa općine Posušje predvođeno predsjednikom gosp. Brankom Lekom.

Srijeda, 11 Svi 2022 11:58

CK Posušje: Prijem novih članova

U povodu obilježavanja Svjetskog dana i tjedna Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (08.05.-15.05.) te povodom početka obilježavanja 75-te obljetnice Crvenog križa općine Posušje, dana 10.svibnja u Osnovnoj školi Franice Dall'era u Viru uručene su članske iskaznice Crvenog križa općine Posušje za 62 učenika i 10 djelatnika Škole.

Nedjelja, 08 Svi 2022 11:56

Svjetski dan Crvenog križa!

Svake godine 08.05. širom svijeta organizacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježavaju ovaj dan, a što je i dan rođenja Henry Dunanta - osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Crveni križ općine Grude u suradnji s Transfuzijskim centrom SKB Mostar i Srednjom školom Grude, organizirao je dana 04.05.2022.g. darivanje krvi. Dobrovoljnom darivanju krvi odazvali su se grudski maturanti svjesni koliko njihova krv znači. Od 19 pregledanih maturanata njih 15 je darovalo krv, te je ovo druga uspješna akcija gdje ih je ukupno doniralo 33 od 42 pregledanih. Hvala našim maturantima!

Stranica 1 od 28