Petak, 23 Rujan 2022 11:53

Održan je okrugli stol u Posušju pod temom „Zaštitimo žrtve trgovine ljudima“

Crveni križ Županije Zapadnohercegovačke uz podršku Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE pokrenuo je projekt pod nazivom „Psihosocijalna pomoć žrtvama trgovine ljudima“. Treći po redu okrugli stol održan je u srijedu 31. kolovoza 2022.g. u Kino dvorani Posušje.

Josip Zelenika, tajnik Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke je istaknuo kako na području Županije Zapadnohercegovačke javnost, kao ni institucije, ni zaposlenici koji se trebaju baviti zaštitom ljudskih prava žrtava trgovine ljudima nisu dovoljno upoznati s pojmovima koji su vezani za trgovinu ljudima, te razlikama između trgovine ljudima i krijumčarenja.

Predavanje su održale psihologinje Crvenog križa ŽZH Mia Raspudić i Iva Vasilj, koje su govorile o oblicima trgovine ljudima, indikatorima koji mogu upućivati da je riječ o žrtvama trgovine ljudima, te najčešćim predrasudama koji se vežu za ovaj problem.

Istražitelj za inspekcije i kontrolu zakonitosti postupanja u MUP-u ŽZH Tomislav Šarić je naglasio da u posljednjih 15-ak godina nemamo prijavljenih slučajeva trgovine ljudima u ovoj županiji, ali u ostalim županijama na području Federacije Bosne i Hercegovine najviše se ističe problem kaznenog djela prisilnog prosjačenja.