Petak, 10 Svi 2024 08:52

Održano 12. Županijsko natjecanje iz pružanja prve pomoći

U četvrtak je, u krugu Osnovne škole Marka Marulića u Ljubuškom, u organizaciji Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke i pod pokroviteljstvom Vlade Županije Zapadnohercegovačke, održano 12. Županijsko natjecanje iz pružanja prve pomoći za učenike osnovnih i srednjih škola.

Posebna radost učenika, nastavnika, naših mladih volontera osjećala se posebno iz razloga što se natjecanje održava u Tjednu Crvenoga križa, koji se obilježava ove godine pod motom „Humanost i solidarnost – to smo mi!“. I zaista, sunčan dan, dječji osmijeh i radost preko 150 sudionika natjecanja nije se mogla skriti. Organizacijski odbor ovogodišnjeg 12. Županijskog natjecanja posebno zahvaljuje pokrovitelju natjecanja Vladi Županije Zapadnohercegovačke, kao i gradskim i općinskim vlastima koji su osigurali prijevoz učenika, markiranata i šminkera iz svih naših gradova i općina prema Ljubuškom, ovogodišnjem gradu-domaćinu natjecanja.

Kako bi pokazali usvojena znanja i vještine na natjecanju, učenici se pripremaju cijelu školsku godinu zajedno sa svojim mentorima, nastavnicima u školama koje natjecatelji predstavljaju i svakako nam je obveza zahvaliti i ohrabriti nastavnike te voditelje sekcija prve pomoći i Crvenoga križa u školama naše Županije da nastave prenositi znanja i vještine iz pružanja prve pomoći našim mladima, našoj budućnosti!

Nakon pripreme različitih simuliranih situacija (od izleta osoba s invaliditetom, pucnjave na svadbi do požara u školi), zahvaljujući šminkerima, glumcima/markirantima, vatrogascima Profesionalne vatrogasne postrojbe – PVP Široki Brijeg te policijskim službenicima Policijske uprave Ljubuški, a pod budnim okom Ocjenjivačkog povjerenstva sastavljenog ove godine od 19 sudaca, na čelu s glavnom sutkinjom natjecanja dr. Božanom Ćavar, natjecalo se osam ekipa osnovnih i srednjih škola iz svih gradova i općina naše Županije. Nakon gotovo tri sata, koliko je trajao radni dio natjecanja, proglašeni su rezultati…

U kategoriji pomladak (osnovne škole):

  1. Osnovna škola Ruđera Boškovića Grude
  2. Osnovna škola Kočerin - Široki Brijeg
  3. Osnovna škola Franice Dall'era Vir - Posušje
  4. Osnovna škola Marka Marulića Ljubuški

U kategoriji mladež (srednje škole):

  1. Srednja škola Antuna Branka Šimića Grude
  2. Gimnazija fra Dominika Mandića Široki Brijeg
  3. Gimnazija fra Grge Martića Posušje
  4. Srednja strukovna škola Ruđera Boškovića Ljubuški

Nakon euforičnog i energičnog dočeka rezultata, uručena su prigodna priznanja i diplome kapetanima ekipa a za najboljeg glumca/markiranta natjecanja proglašena je Gabriela Ćubela, učenica Gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg.

Nakon natjecatelja, zahvalnice za sudjelovanje i pomoć u realizaciji ovogodišnjeg 12. Županijskog natjecanja iz pružanja prve pomoći uručene su domaćinu Davorinu Mediću, ravnatelju Osnovne škole Marka Marulića Ljubuški, dr. Dragi Martinoviću, ravnatelju Uprave civilne zaštite ŽZH, Profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi – PVP Široki Brijeg, Policijskoj upravi Ljubuški te svim gradskim i općinskim organizacijama Crvenoga križa.

Zadovoljni i ispunjeni srećom, a pokazalo se i najspremniji, našu Županiju na ovogodišnjem Federalnom natjecanju iz pružanja prve pomoći predstavljat će ekipe Osnovne škole Ruđera Boškovića Grude i Srednje škole Antuna Branka Šimića Grude. Poželimo im uspjeh!