Srijeda, 08 Studeni 2023 13:01

CK Posušje: Srednjoškolci darovali 29 doza krvi

Učenici Gimnazije fra Grge Martića Posušje i Srednje strukovne škole Posušje odazvali su se u velikom broju na prvu ovogodišnju jesenju akciju dragovoljnog darivanja krvi u Posušju, koju je organizirao Crveni križ općine Posušje.

Akcija je u vrlo lijepom ambijentu provedena u prostorijama ovih dviju škola, a stručni dio posla odradio je medicinski tim Transfuzijskog centra SKB Mostar.

Liječničkom pregledu 8. studenog ove godine pristupilo je 40 osoba, 29 ih je uspješno darovalo krv, a još njih 22 je vraćeno nakon tzv. trijaže, tj. razgovora sa liječnicama i njihove  preporuke , što znači da ih je čak 62 htjelo darovati krv.

Ispred Crvenog križa općine Posušje dan uoči akcije organizirana su i održana predavanja o značaju dragovoljnog darivanja krvi učenicima završnih razreda obje škole, na čemu upućujemo zahvalnost za razumijevanje i podršku ravnateljima škola.

Brojka od 29 doza prikupljene krvi, pokazani veliki interes i entuzijazam kod samih učenika i profesora, opravdavaju svaku minutu provedenu u školi i kroz predavanje, podatke i praksu, te približavanje učenicima ove teme, odnosno ove humanitarne aktivnosti.

Većini je ovo bilo prvo darivanje, bilo je nekoliko profesora i ostalih koji su već iskusniji darivatelji, ali zajednička je želja i nakana svih – pomoć osobi u stanju potrebe.

Na tome je čestitala i zahvalnost uputila i dr. Martina Grgić, koja je uz dr. Martinu Leovac predvodila medicinski tim Transfuzijskog centra SKB Mostar, kao i predsjednik Crvenog križa općine Posušje Branko Leko, uz posebnu zahvalnost na angažiranosti i podršci volontera.