Ponedjeljak, 08 Lipanj 2020 09:47

CK Posušje: Crveni križ zaslužuje svoj prostor

Crveni križ općine Posušje je nezaobilazna institucija u novijoj povijesti općine Posušje . Njegova uloga u Domovinskom ratu kada je jedno malo Posušje na kraćem ili dužem boravku bio „luka spasa“ za preko 100.000 prognanika, sve ono što je ova organizacija uradila za zarobljene branitelje, domaće stanovništvo, brojne uspješne akcije dragovoljnog darivanja krvi – zavrijedili su da Crveni križ općine Posušje ima svoj prostor, svoj krov nad glavom.

„Predugo smo podstanari, ratno i vrijeme nakon rata bili su to prostori nekadašnjih SIZ-ova, a sada pripadaju Osnovnoj školi Ivana Mažuranića, pa smo onda izmješteni u upravnu zgradu Rudnika boksita Posušje. U više navrata upućivali smo inicijativu općinskim vlastima za dodjelu prostora za gradnju svoga doma, ili za dodjelu prostor ali podrška je izostala. Posljednja inicijativa upućena je nedavno, nakon što su prethodno obavljeni razgovori sa načelnikom općine Posušje Brankom Bagom i predsjednikom Općinskog vijeća Posušje  Ivanom Lončarom i iskazano je puno razumijevanje i spremnost da se ovo pitanje napokon riješi“ – riječi su Branka Leke- predsjednika Crvenog križa općine Posušje i općinskog rekordera u darivanju krvi.

Načelnik općine Posušje Branko Bago je na prijemu za članove rukovodstva i volontere Crvenog križa općine Posušje u povodu obilježavanja 8. svibnja – Svjetskog dana Crvenog križa naglasio da se Crveni križ u kontinuitetu pokazuje kao pouzdan partner na socijalno-humanitarnom planu, to je posebno potvrdio u situaciji pandemije koronavirusa  kada je pomoć u prehrambenim i higijenskim artiklima, lijekovima, dječjoj hrani, dostavljena za preko 250 obitelji.

Na ponos i čast Crvenom križu i cijeloj općini Posušje svakako je i organiziranje akcije dragovoljnog darivanjakrvi u jeku pandemije, prve terenske akcije Službe za transfuziologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar – održane 7. travnja ove godine. Temeljite pripreme i već dokazana humanost Posušanki i Posušana nadjačale su strah i nesigurnost, a rezultat je iznad svih očekivanja: 82 osobe su pristupile liječničkom pregledu u želji da daruju krv, a njih 64 to je i uspjelo.

Darovan krv – spašen život!

Budimo snaga humanosti!

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 12 Srpanj 2020 09:51