Srijeda, 11 Svi 2022 11:58

CK Posušje: Prijem novih članova

U povodu obilježavanja Svjetskog dana i tjedna Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (08.05.-15.05.) te povodom početka obilježavanja 75-te obljetnice Crvenog križa općine Posušje, dana 10.svibnja u Osnovnoj školi Franice Dall'era u Viru uručene su članske iskaznice Crvenog križa općine Posušje za 62 učenika i 10 djelatnika Škole.

Na početku predsjednik Crvenog križa općine Posušje gosp. Branko Leko je nazočnima predstavio nastanak i povijest organizacije, njenog osnivača Henry Dunanta, znak, odnosno znakove Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Ženevske konvencije i Dopunske protokole.

Ukratko je predstavio i povijest Crvenog križa u BiH, te u općini Posušje gdje Crveni križ neprekidno djeluje 75 godina. Osvrnuo se na najvažnije događaje i aktivnosti iz cijelog tog vremena, a posebno je naglasio važnu ulogu Crvenog križa općine Posušje za vrijeme Domovinskog rata kada je kroz Posušje prošlo ili u njemu bilo na kraćem ili dužem boravku preko 100 000 prognanika.

Podsjetio je i na važnu ulogu u oslobađanju zatočenih vojnika HVO-a upravo iz Vira zatočenih na kupreškom bojištu 1992.

Spomenuo je i druge važne programske aktivnosti, a posebno je govorio o značaju i rezultatima oblasti dragovoljnog darivanja krvi.

Učenica Paula Budimir nazočnima je predstavila temeljna načela Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, te njihovo značenje nakon čega su predsjednik Leko i tajnica gđa Božana Šušak zahvalili ravnateljici gđi Dijani Galić, djelatnicima i učenicima Škole što su prepoznali važnost uloge i značaja Crvenog križa općine Posušje, a preko njega i u BiH, te cijelom svijetu i postali članovi ove najmnogoljudnije humanitarne organizacije.

Pod geslom "Budi čovjek" u veoma lijepom ozračju, kako samo i može biti s mladima, završeno je ovo lijepo druženje i događaj koji je svojom nazočnošću popratila i novinarka Radio Posušja gđica Ivana Grubišić.