Srijeda, 02 Rujan 2020 10:50

Važna uloga Crvenog križa Bosne i Hercegovine u vremenu korona krize

Pomoć Crvenog križa Bosne i Hercegovine tijekom epidemije koronavirusa je iznimno važna. Njegovi članovi i volonteri, kao najveća snaga, na raspolaganju su građanima u više od 80 gradova i općina, a osim kupnje hrane i lijekova, zaduženi su i za distribuciju prehrambenih i higijenskih paketa korisnicima javnih kuhinja i socijalno ugroženim obiteljima.

Kako je za Dnevni list istaknuo dr. sc. Drago Martinović, potpredsjednik Društva Crvenog križa BiH, građanima je podijeljeno više od 100.000 zaštitnih maski i rukavica, a za sve one koji su se teško nosili s mjerama izolacije i karantene, članice strukture Društva Crvenog križa BiH su uspostavile telefonske linije za psihosocijalnu podršku.

SOS broj

„Brojne lokalne organizacije su u oba entiteta uspostavile SOS broj putem kojeg građani mogu zatražiti pomoć ili uputiti na ljude u potrebi, a javne kuhinje i dalje isporučuju tople obroke svojim korisnicima. Također, Društvo Crvenog križa je kroz entitetske organizacije dostavilo značajnu količinu poljskih kreveta, posteljine i šatora lokalnim organizacijama koje su svoje resurse stavile na raspolaganje nadležnim stožerima. Lokalne organizacije su uključene i u postavljanje trijažnih šatora i instaliranje dezinfekcijskih tunela u zdravstvenim ustanovama u BiH“, rekao je dr. sc. Martinović.

Pritom je kazao i to kako su predstavnici Crvenog križa uključeni u rad stožera civilne zaštite na svim razinama, sudjeluju u postrojbama civilne zaštite i pružaju podršku zdravstvenim ustanovama, ispunjavajući na taj način svoju ulogu pomoćnog tijela u humanitarnim akcijama.

Zahvala medijima i institucijama

„Društvo Crvenog križa BiH ne bi bilo u mogućnosti provoditi svoje aktivnosti bez podrške partnera iz Međunarodnog pokreta Crvenog križa i polumjeseca. Veoma smo zahvalni Međunarodnom odboru Crvenog križa, Crvenom polumjesecu Turske, Crvenom križu Austrije, Crvenom križu Švicarske, kao i Međunarodnoj federaciji Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na pruženoj podršci“, naglasio je dr. sc. Martinović.

Uputio je zahvalu i medijima koji svakodnevno prate aktivnosti strukture Crvenog križa u Bosni i Hercegovini, a koje se realiziraju od samog početka epidemije koronavirusa.

„Hvala svim medijskim kućama koje pravovremeno izvještavaju o našim aktivnostima, a budući da dolazim iz organizacije Crvenog križa Zapadnohercegovačke županije, moram istaknuti i tamošnja zalaganja za pružanje pomoći i podrške ljudima u potrebi, ali i napore institucija koje pokušavaju suzbiti epidemiju koronavirusa“, zaključio je dr. sc. Martinović.

Poslijednja izmjena dana Petak, 27 Studeni 2020 10:58