Subota, 11 Rujan 2021 14:50

Svjetski dan prve pomoći: Budi heroj u prvoj pomoći u svojoj školi i svojoj zajednici

Svjetski dan prve pomoći (WFAD), koji je Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca uveo 2000. godine, prilika je za promicanje i zagovaranje znanja i vještina prve pomoći za širu javnost. Obilježava se svake godine druge subote u mjesecu rujnu. Ove godine na Svjetski dan prve pomoći, tema je „Budi heroj u prvoj pomoći u svojoj školi i svojoj zajednici“.

Škole su sigurnije uz prvu pomoć

Nesumnjivo je da znanje prve pomoći promovira sigurnije i zdravije okruženje. Imati osoblje i učenike koji imaju dobre vještine iz pružanja prve pomoći doprinosi povećanju sigurnosti škola. Nažalost, nerijetko učenici dožive nesreće dok su u školi, a kako bi se spriječile ozbiljnije posljedice, bitna su upravo znanja iz pružanja prve pomoći.

Učenici, djeca mogu odigrati ključnu ulogu pružajući prvu pomoć svojim vršnjacima, članovima obitelji i ljudima oko sebe. Djeca uče brže u ranim godinama nego u bilo koje drugo doba života, a učenje prve pomoći u ranoj dobi pridonijet će izgradnji njihove baze znanja o vještinama kojih se mogu prisjetiti u budućnosti.

Važno je imati obučeno osoblje i učenike koji mogu iskoristiti svoje vještine i poduzeti brze mjere za liječenje unesrećene osobe, te primijeniti prave postupke kako bi spriječili veću štetu, do dolaska hitne pomoći.

Aktivnosti u Županiji Zapadnohercegovačkoj

Crveni križ je na području Županije Zapadnohercegovačke, putem školskih sekcija i ogranaka prisutan u gotovo svim osnovnim i srednjim školama, a programskim aktivnostima obučavanja iz pružanja prve pomoći svake godine radi na povećanju sigurnosti u školama kroz edukacije iz prve pomoći, nastojeći da se shodno mogućnostima obuhvate sve ciljne grupe – nastavno i drugo osoblje i učenici u svim osnovnim i srednjim školama. Ove aktivnosti su privremeno morale biti zaustavljene zbog situacije s pandemijom. U novoj školskoj godini, Crveni križ će pojačati vlastite aktivnosti usmjerene prema edukaciji učenika i nastavnika iz pružanja prve pomoći, ali i novih instruktora koji će širiti znanja iz pružanja prve pomoći među stanovništvom.

Osim aktivnosti u školama, liječnici-instruktori Crvenog križa vrše osposobljavanje vozača iz pružanja prve pomoći unesrećenima u prometnoj nesreći, radnicima, članovima raznih organizacija te općoj populaciji, a samo u 2021. godini izdane su 824 potvrde o osposobljenosti.